Naar homepage Tandarts aan het IJ Van Diemenstraat 88 A'dam | Vacatures | Spoed😱 | Receptie

tandheelkunde

Invisalign® esthetische orthodontie

Om de tanden goed te kunnen reinigen, is het belangrijk dat tanden en kiezen recht staan. Dit kan met behulp van een orthodontische behandeling (beugels) bereikt worden. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om virtueel de beugels te maken. Dat betekent dat u het eindresultaat al kunt zien nog voordat de behandeling van start is gegaan.

Wat is Invisalign®

Invisalign ® is een vrij nieuwe techniek uit de Verenigde Staten waarmee de stand van de tanden wordt veranderd door het dragen van speciaal vervaardigde, transparante bitjes (doorzichtige beugels).
Gebitsafdrukken en foto's worden opgestuurd en in de Verenigde Staten verwerkt.
In overleg wordt vervolgens een plan gemaakt dat in een simulatie (nabootsing van de werkelijkheid) op een computer kan worden bekeken. Het plan bevat een duidelijke begin- en eindsituatie. De duur en kosten van de behandeling zijn voor aanvang duidelijk.
Na goedkeuring van de simulatie worden de transparante bitjes voor de gehele behandeling opgestuurd. De bitjes moeten 22 uur per dag gedragen worden.

Kosten Invisalign®

De eerste afspraak waarbij alles besproken wordt duurt ongeveer 15 minuten.  Kosten: € 22,16.
Intake, het maken van modellen en foto' s € 8,32 met eventueel een aanvullende röntgen foto. Kosten röntgenfoto € 47,33

Meer informatie op invisalign.nl.

Afdrukken/scans

Wanneer de afdrukken/scans zijn gemaakt, sturen we die op voor een 'clin-check'.
U krijgt dan een filmpje van uw gebit van het behandelplan zodat u kan zien hoe het wordt met het aantal aligners.
Mocht u alsnog op dat moment besluiten niet door te gaan met de behandeling zijn daar wel kosten aan verbonden. Die zijn € 350.

Invisalign® Comprehensive

Invisalign® Comprehensive is de standaardprocedure. In de meeste gevallen is dit pakket nodig om tot een goed eindresultaat te komen.
Kosten:  € 2548,98  (UPT-code F471A) + maandtarief van € 40,75 wanneer er in die maand 1 of meerdere afspraken zijn geweest (UPT-code F517A).

Invisalign® Lite

Bij kleine aanpassingen kan soms Invisalign® Lite al voldoende zijn. Meestal zijn er niet meer dan 10 aligners(bitjes) nodig om tot het eindresultaat te komen. De behandelduur is dan ook kort. Ongeveer 10 aligners x 2 weken dat een aligner gedragen wordt is 20 weken. Een half jaar dus ongeveer. Je valt binnen Lite als je niet meer dan 14 bitjes nodig hebt.
Kosten:  € 1880,46 (UPT-code F471A)  + maandelijkse consulten van € 40,75 wanneer het die maand nodig is geweest elkaar 1 of meerdere keren te zien. (UPT-code F517A).

Invisalign® Express

Invisalign® Express is slechts mogelijk indien er echt alleen hele kleine veranderingen gedaan moeten worden. Er kunnen hierbij maximaal 7 aligners per kaak gebruikt worden. Het is natuurlijk wel heel voordelig in prijs en snelheid.
Kosten: € 617,40 (UPT-code F471A) + maandtarief van € 40,75 (UPT-code F517A).

Nabehandeling

Na een orthodontische behandeling is er altijd sprake van 'relapse'. Dit is de neiging van de tanden en kiezen om weer terug te gaan naar de oude positie. Indien nodig, spalken wij de onder- en/of boventanden.
Ook worden er kosten in rekening gebracht voor het plaatsen van een spalk. Dit is € 180 per kaak. Soms is het ook nodig om een bitje te laten maken. Voor de vivera retainer van Invisalign® is dit € 229,51 per kaak. Dan krijg je wel gelijk 3 setjes.

Vergoeding

Voor vergoeding van Invisalign® heb je een aanvullende verzekering nodig.

Aftrek ziektekosten

Invisalign® is aftrekbaar van de belasting. Lees meer op deze pagina van de belastingdienst.

Cerec Methode

CEREC, een moderne en digitale methode voor de mooiste en beste restauraties binnen één en hetzelfde bezoek bij uw tandarts!

Wat is cerec?

CEREC is een CAD-CAM systeem waarmee aan de stoel o.a. kronen, bruggen (ook op implantaten) en inlays kunnen worden gemaakt. CEREC staat voor Ceramic Reconstruction. Er wordt gewerkt met hoogwaardig keramisch materiaal, het is duurzaam en is leverbaar in een scala van 'tandkleuren', waardoor de restauratie niet te onderscheiden is van uw eigen tanden en kiezen.

Cerec

Wat gebeurt er tijdens uw bezoek?

De oude vulling wordt verwijderd en het overgebleven stuk tand wordt schoongemaakt en aangepast in de vorm. De kies wordt gescand in de mond en op de computer wordt een nieuw stuk tand ontworpen met behulp van een 3D software programma.
Het ontwerp wordt door een slijpmachine geslepen uit tandkleurig porselein en vervolgens gepast in de mond. De kleur kan worden aangepast door het porselein te glazuren, te glanzen en te bakken in een oven. Vervolgens wordt de kroon geplaatst in de mond.
U hoeft dus niet meer te 'happen' of lang met noodkronen rond te lopen. De totale behandeling voor een kroon of inlay duurt ongeveer 2 uur.

Voor meer informatie: cerec.nl

Kindertandheelkunde

De meeste gaatjes in het gebit ontstaan tussen het 4e en 21e jaar. Daarom besteden wij extra tijd en aandacht aan deze leeftijdgroep.

Wennen aan de tandarts

Wanneer u zelf voor een controlebezoek naar de praktijk komt, dan kunt u uw kind vanaf de leeftijd van 2 jaar voor het eerst meenemen. Uw kind kan dan een beetje rondkijken, kennismaken en alvast een beetje wennen aan wat de tandarts doet. Bij een volgend bezoek kan de tandarts op een speelse manier het gebit controleren en de kinderen poetsles geven.

Even wennen aan wat de tandarts allemaal doet....


We geven onze kleine patiëntjes extra aandacht zodat zij zich op hun gemak voelen.

Vergoedingen

Tot 18 jaar is uw kind verzekerd voor tandartskosten. Deze vallen onder de basisverzekering, behalve de kosten voor kroon- en brugwerk en beugels. Hier is een aanvullende tandartsverzekering voor nodig.
Meer hierover kunt u lezen op de website gezondkindergebit.nl of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Een ritje op de motor bij tandarts aan het IJ!


Na de behandeling krijgen zij een cadeautje of mogen ze een ritje maken op de politiemotor die in de wachtkamer staat.

Facings

U wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien.

Wat is een facing?

Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.

Facings Facings Facings Facings

Hoe lang gaat een facing mee?

Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

Van welk materiaal worden facings gemaakt?

Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft de tandarts over het algemeen minder aan uw tand te slijpen. Ook is het resultaat beter voorspelbaar en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij een porseleinen facing. Daar tegenover staat dat een facing van porselein minder gevoelig is voor aanslag op het oppervlak.

De behandeling in stappen voor een composiet facing

> Kiezen van de kleur
Eerst kiest de tandarts in overleg met u de juiste kleur van uw facing. Het effect van de gewenste kleur kan de tandarts u direct laten zien. Hij heeft verschillende kleuren tot zijn beschikking die hij met elkaar kan combineren. U kunt het vergelijken met het mengen van verschillende soorten verf.

> Afslijpen van de tand
Als het nodig is, slijpt de tandarts een heel dun laagje van het oppervlak van uw tand af. Zo maakt hij ruimte voor de facing. Als dit niet gebeurt, wordt uw tand iets dikker.

> Vastplakken van de facing
Voordat uw tandarts de composiet aan uw tand plakt, behandelt hij uw tand voor met een zuur. Ook brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag bevestigt hij de nog zachte composiet.

> In vorm brengen van de facing
Nadat uw tandarts de composiet op uw tand heeft geplakt, boetseert hij het vulmateriaal eerst globaal in de juiste vorm. De tandarts beschijnt de composiet met een blauw licht als de gewenste vorm is bereikt. Hiermee maakt hij de composiet hard. Ten slotte slijpt hij de composiet in de gewenste vorm en polijst hij het oppervlak. Dan is de facing klaar. Als u de vorm of kleur niet goed vindt, kan uw tandarts de facing, na het wegslijpen van een laagje composiet, direct corrigeren.

De behandeling in stappen voor een porseleinen facingKiezen van de kleur
Tijdens de eerste behandeling bepaalt uw tandarts in overleg met u de juiste kleur van de facing. Hij gebruikt daarvoor een kleurenstaal. Uw facing wordt vervolgens in het tandtechnisch laboratorium in deze kleur gemaakt.

Afslijpen van de tand
Bij een facing van porselein moet de tandarts bijna altijd glazuur wegslijpen. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn.

In vorm brengen van de facing
Uw tandarts maakt een afdruk van uw tand. Die afdruk gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste vorm.

Vastplakken van de facing
Tijdens de tweede behandeling brengt de tandarts de facing aan. Voordat de tandarts de facing aan uw tand plakt, behandelt hij uw tand voor met een zuur. Ook brengt hij een hechtlaag aan op uw tand. Op deze laag plakt hij de facing. Als u de vorm of kleur van de facing niet goed vindt, moet een geheel nieuwe facing in het tandtechnisch laboratorium worden gemaakt.

Waaruit bestaat de behandeling voor een facing?

Het aanbrengen van een facing verloopt in een aantal stappen. Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarom moet u minstens tweemaal naar uw tandarts.

Hoe voelt een facing?

Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Kun je met een facing alles eten?

Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden. Heeft een facing extra onderhoud nodig?
Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss om ook tussen de tanden goed te reinigen.

Heeft een facing extra onderhoud nodig?

Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss om ook tussen de tanden goed te reinigen.

Wat kost een facing?

De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat de tandarts gebruikt. Een facing van composiet is aanzienlijk goedkoper dan een facing van porselein. Dit prijsverschil ontstaat onder andere door de kosten van het tandtechnisch laboratorium. Wij geven van tevoren aan wat de behandeling gaat kosten.

Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Kronen Kronen

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel 'dummy' genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Brug Brug

Plaat- of frameprothese

Als een of meer tanden moeten worden vervangen.
Een plaat- of frameprothese, ook wel partiële prothese genoemd, is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet. Die zitten vast in de mond.

De plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond. Deze zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen.

Plaatprothese Plaatprothese

De frameprothese

De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies. De tandarts kan de frameprothese op twee manieren bevestigen. Of met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Bij een slotje wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en de andere kant zit vast aan de frameprothese. De frameprothese kunt u op die manier in het slotje schuiven. Het slotje zit doorgaans aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is dus niet vanaf de buitenkant zichtbaar. Ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

Frameprothese Frameprothese

Bleken

Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Overweegt u een bleekbehandeling? Kies dan voor een veilige en verantwoorde manier. Bleek uw tanden altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.
De kosten zijn ongeveer € 230,00.

De kleur van uw tanden

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen zelfs bruine of grijzere tanden. Tanden en kiezen hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand of kies sterk af van de rest.

Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak geler.

Waardoor worden tanden donkerder?

Als kleurstoffen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie in de tandplak (het wit-gelige laagje met bacteriën op tanden en kiezen) dringen, zien de tanden er donkerder uit. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen. Bovendien worden uw tanden donkerder naarmate u ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De laag geelkleurig tandbeen wordt dus dikker. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage. Ook kunnen op den duur barsten in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in de tand of kies.

Witte tanden, ook voor mij?

Laat uw tandarts of mondhygiënist eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die moet vaststellen dat uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en dat uw vullingen niet lekken. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen? Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Uw tandarts of mondhygiënist zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale behandeling. Raadpleeg hiervoor uw tandarts.

Bleekmethoden

1.Bleken van binnenuit bij 'dode' tanden:

Eerst maakt de tandarts de tand open. In de verkleurde dode tand brengt de tandarts een papje aan met een blekend middel. Dit papje heeft enkele dagen een blekende werking. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling één of verschillende keren. Uiteindelijk sluit hij de tand af met een definitieve vulling.

2. Bleken van buitenaf bij 'levende' tanden:

Thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist

Egale, niet te ernstige verkleuringen kunnen van buitenaf worden gebleekt. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt uw tandarts of mondhygiënist een afdruk van uw gebit.
Hierop maakt de tandtechnicus in het tandtechnisch laboratorium een bleeklepel. Deze wordt gemaakt van een zachte kunststof, specifiek voor uw gebit. Dat is belangrijk, want dan past de lepel goed en wordt uw tandvlees goed beschermd tegen de blekende stof (peroxide). U krijgt de bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Daarom wordt dit ook wel 'thuisbleken' genoemd. Uw tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel met de gel moet dragen voor het gewenste resultaat. Meestal zult u de bleeklepel 's nachts dragen. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken resultaat. Tijdens het bleken, kunnen uw tanden en tandvlees tijdelijk gevoelig worden. Raadpleeg uw tandarts als deze klacht optreedt.


Van de tandarts of mondhygiënist krijgt u de doorzichtige bleeklepel en de gel met de blekende werking mee naar huis. Hier kunt u de uitgebreide instructie downloaden.

Bleken in de tandartspraktijk

Bleken in de tandartspraktijk gebeurt vaak bij lokale verkleuringen. De tandarts gebruikt in zijn praktijk aanzienlijk hogere concentraties peroxide dan bij de thuisbleekmethode. Vaak gebruikt hij een bleeklamp of soms een laser, waardoor het bleekproces sneller gaat. Het voordeel van deze techniek is de snelheid waarmee het gaat. De hogere kosten zijn vooral een nadeel. Bovendien geeft deze methode vaker gevoeligheid van tanden en tandvlees.

De hoge concentraties peroxide tasten de slijmvliezen (het tandvlees en wangen) aan. Daarom worden het tandvlees en de wangen bij deze methode goed beschermd. Nadat de tandvleesbescherming is verwijderd, blijkt soms toch lekkage te hebben plaatsgevonden. Hierdoor ontstaan witte 'brand'plekken op het tandvlees, tong of lippen. Deze verdwijnen vanzelf binnen enkele uren. De aantasting van het glazuur is minimaal en vergelijkbaar met de effecten van de thuisbleekmethode.

Hoe lang duurt een bleekbehandeling?

De lengte van een bleekbehandeling hangt af van de bleekmethode. Bij de thuisbleekmethode duurt het meestal twee weken voordat u een gewenst resultaat bereikt.

Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt?

Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin. Bezoek daarom uw tandarts of mondhygiënist vóórdat u uw tanden laat bleken. Bespreek uw wensen en vraag of het door u gewenste resultaat haalbaar is.

Is thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist schadelijk voor mijn tanden?

Onderzoek heeft aangetoond dat het buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets minder hard is. Het zuur in de bleekgel tast het glazuur licht en oppervlakkig aan. Het nadeel is vergelijkbaar met de schade aan een tand die enige tijd in contact is geweest met frisdrank. Deze veranderingen van het glazuur herstellen, zodra het glazuur in contact komt met speeksel. Spoel uw mond direct na het bleken met een fluoride spoelmiddel. Thuisbleken onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist heeft, indien u de aanwijzingen opvolgt, geen blijvende nadelige gevolgen.

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?

Door het bleken, wordt het glazuur van de tanden en kiezen iets poreuzer. Dat is tijdelijk. Het glazuur herstelt zich weer. Tijdens de behandeling met de bleeklepel kunnen bepaalde etenswaren en dranken het resultaat nadelig beïnvloeden. Voorbeelden daarvan zijn koffie, thee, rode wijn, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap en kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam). Tijdens de behandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, af te raden.

Deze voedingsmiddelen moet u vermijden tijdens de bleekbehandeling

Is zelf bleken veilig?

Zelf bleken kan onveilig zijn. In sommige winkels en vooral via internet zijn diverse bleekproducten te koop. Deze producten zijn niet specifiek voor uw gebit gemaakt. Als een bleeklepel niet goed om uw tanden en kiezen past, kan het blekende middel (waterstofperoxide) op uw tandvlees terechtkomen. Dat kan pijn veroorzaken en schade aanrichten. Veel producten werken niet goed of bevatten (te) hoge concentraties peroxide. Als u uw tanden wilt bleken, doe dat dan altijd onder begeleiding van uw tandarts of mondhygiënist.

Welk resultaat zal het bleken opleveren?

Het bleekresultaat verschilt voor iedereen. De basiskleur van uw tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. En die basiskleur is bij iedereen anders. Het bleekresultaat is soms niet blijvend. In een aantal gevallen komt de verkleuring na een paar jaar weer terug. De vorming van tandbeen gaat namelijk gewoon door. Ook gebleekte tanden zullen, net zoals niet-gebleekte tanden, op den duur verkleuren door veroudering. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is niet helemaal bekend.
Het bleekresultaat verschilt voor iedereen

Kan ik dan niet gewoon met whitening tandpasta's mijn tanden witter maken?

De werking van tandpasta's die uw tanden witter maken is wetenschappelijk niet aangetoond. Maar whitening tandpasta's kunnen uw tanden wel beter schoonmaken. En schonere tanden lijken witter.

Composietrestauraties

Heeft u gaatjes of is er een kies of tand afgebroken? Met een composietrestauratie kunnen we de tand of kies zo restaureren dat er niets meer van te zien is. Een klein kunstwerkje in uw mond!

Gaatjes (cariës) of een afgebroken stukje tand of kies kunnen we repareren met een tandkleurige vulling, genaamd composiet. Bijvoorbeeld heel goed toe te passen bij het repareren van voortanden na een breuk of bij verkleuringen van tanden en kiezen.

composietrestauratie voortanden composietrestauratie voortanden

Nadat de tand of kies helemaal schoongemaakt en uitgeboord is brengt de tandarts een soort lijm aan in de tand of kies. Hierdoor hecht de vulling beter. Deze lijm wordt met blauw licht uitgehard. Vervolgens wordt composietpasta in het schoongemaakte gaatje gestopt en bijgewerkt. Met behulp van het blauwe licht wordt de vulling uitgehard. De vulling wordt afgewerkt met een boortje en in de juiste vorm gebracht.

Wortelkanaalbehandeling

Ontstoken tandweefsel geneest niet meer.
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Die zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Waardoor ontstaat ontstoken tandweefsel?

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer. Het is een onomkeerbaar proces. Daarom haalt uw tandarts het ontstoken weefsel weg. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.De wortelkanaalbehandeling De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) 'levend' is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt uw tandarts een of meer röntgenfoto's. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. Uw tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

Kan een wortelkanaalbehandeling bij iedere tand of kies worden uitgevoerd?

Soms kan uw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met uw tandarts kunt u de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies. Denk bijvoorbeeld aan een brug.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet u een aantal keren terugkomen.

Geeft een wortelkanaalbehandeling napijn?

Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.

Verkleurt een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling?

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.

Wortelkanaalbehandeling Wortelkanaalbehandeling

  1. De kies is opengemaakt
  2. De wortelkanalen worden schoongemaakt met een speciaal vijltje
  3. Wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal en de kies is voorzien van een vulling
  4. Geruime tijd later is de ontsteking verdwenen