tahij-nieuws

Naar homepage Tandarts aan het IJ Van Diemenstraat 88 A'dam | Vacatures | Spoed😱 | Receptie

Terug

Rode wijn helpt tegen tandbederf!

20-04-15

Ondanks dat het weer vandaag vraagt om een wit wijntje, kunt u het beste kiezen voor rood.

ROTTERDAM - Rode wijn zou helpen tegen tandbederf, zo zeggen wetenschappers in het tijdschrift Food Chemistry. Witte wijn veroorzaakt het omgekeerde effect. De hoge zuurtegraad in witte wijnen tast het email van de tanden aan. 

Amerikaanse wetenschappers vonden dat druivenschil en druivenpitten hoge hoeveelheden chemische stoffen bevatten die bacteriën verjagen. Vooral de stof proanthocyanidins, die veel antioxidanten bevat, zou een zeer actieve werking hebben.

Italiaanse wetenschappers experimenteerden met de bacteriën en rode wijn, die ook deze stoffen bevat. Het bleek dat de bacteriën zich niet aan de tanden en het speeksel konden vasthechten zodra er rode wijn was geconsumeerd. Dagelijks één glas zou voldoende zijn om de tandjes gezond te houden.

Uit eerdere studies bleek ook al dat rode wijn, met mate geconsumeerd, beschermt tegen hartziektes, sommige vormen van kanker, diabetes, veroudering, Alzheimer en overgewicht. Ook je hersenen en weerstand zouden er wel bij varen.

Maar de wetenschappers willen niet zo ver gaan iedereen rode wijn aan te raden. Ze zijn op zoek naar manieren om de werkbare stoffen uit de wijn te halen om 'op zichzelf' ingenomen te worden.

"Veel wijnen bevatten immers ook veel suikers en zuren die de tanden wél aantasten", klinkt het. En niet te vergeten: overconsumptie van alcohol leidt tot hoge bloeddruk, leverproblemen en onvruchtbaarheid.

BRON: AD