Naar homepage Tandarts aan het IJ Van Diemenstraat 88 A'dam | Vacatures | Spoed😱 | Receptie

Endodontologie

Verwijspraktijk voor endodontologie

De endodontoloog houdt zich bezig met de diagnose, preventie en behandeling van ziekten van de tandzenuw.

Tandarts-Endodontologen erkend door Nederlandse Vereniging voor Endodontologie.

Tandarts-Endodontologen erkend door Nederlandse Vereniging voor Endodontologie

Eddo Hekman

Tandarts-endodontoloog
BIG: 19047814702

Tjibbe Veenema

Endodontoloog
BIG: 99063828202

Verwijzen

U kunt hier uitsluitend terecht op verwijzing van tandartsen en andere specialisten voor een wortelkanaalbehandeling.

U kunt hier online een verwijsformulier invullen.

U kunt uw verwijsbrief met bijbehorende röntgenfoto's sturen naar endo@tandartsaanhetij.nl. Na ontvangst van uw verwijzing neemt de praktijk contact op met uw patiënt om een afspraak te maken voor een consult. Na de behandeling ontvangt u een verslag en de daarbij gemaakte röntgenfoto's.

Eddo Hekman

Tandarts-endodontoloog
BIG: 19047814702

Lid van: KNMT, NVvE, TEN, NVT
Afgestudeerd in 1997 aan het ACTA en in 2004 de opleiding als endodontoloog afgerond en als tandarts-endodontoloog erkend door de NVvE.

'Een mooi vak zowel tijdens mijn studie als nu in de praktijk. Ik blijf me verdiepen in de vakliteratuur, wetenschappelijke onderzoeken en woon regelmatig cursussen en congressen bij. Wanneer je goed op de hoogte blijft maak je je beroep zoveel boeiender. Patiënten van de pijn afhelpen, al opgegeven tanden of kiezen weer opknappen en het gebit verfraaien.'
Als goede en trouwe collega's in een vorige praktijk besloten hij en Sally Feenstra samen een nieuwe en moderne praktijk te starten op een fantastische plek aan de Houthavens van Amsterdam. En dan dat uitzicht...

Tjibbe Veenema

Endodontoloog
BIG: 99063828202

NVvE-erkend. Lid van: KNMT, NVvE, TEN, International Association of Dental Traumatology.
Tjibbe heeft in 2005 aan de Rijksuniversiteit Groningen zijn Tandartsopleiding volbracht. In 2014 heeft hij de vervolgopleiding tot tandarts-endodontoloog aan het ACTA afgerond. De Nederlandse Vereniging voor Endodontologie heeft sindsdien Tjibbe erkend als tandarts-endodontoloog.

'Een wortelkanaalbehandeling klinkt voor velen als zeer pijnlijk en vervelend, het roept vaak veel angst op. Ik vind het uitdagend om samen met mijn assistent de patiënt de behandeling zo prettig mogelijk te laten ervaren. Er is niets mooiers om iemand van de pijn te helpen of een zwakke tand of kies weer te restaureren waardoor deze weer jaren gebruikt kan worden. Door samenwerking, collegiaal overleg en bezoek aan wetenschappelijke cursussen en congressen blijf ik geboeid door dit mooie vak.'

Behandelingen

Endodontoloog Eddo Hekman, Tandarts aan het IJ
In veel gevallen is uw eigen tandarts heel goed in staat zelf een wortelkanaalbehandeling te verrichten. Toch kan hij of zij besluiten een behandeling met een bepaalde moeilijkheidsgraad te laten uitvoeren door een specialist op dit gebied. Een endodontoloog is specifiek opgeleid voor het verrichten van wortelkanaalbehandelingen.

De wortelkanaal­behandeling

In iedere tand of kies bevinden zich wortelkanalen met daarin pulpa, weefsel dat uit zenuwen en bloedvaatjes bestaat. Door tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op een tand kan de pulpa ontstoken raken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Dit kan hevige kiespijn veroorzaken, maar soms geeft de ontsteking geen klachten.
Lees verder...

Endodontische chirurgie

Het komt soms voor dat na een kanaalbehandeling een wortelpunt niet helemaal geneest of dat er opnieuw klachten ontstaan. Door een kleine chirurgische behandeling kan uw tand of kies behouden blijven. Na het geven van een plaatselijke verdoving maken we een kleine snee in het tandvlees zodat we vlakbij de wortelpunt kunnen komen.
Lees meer...

De endodontische herbehandeling

Afhankelijk van ontstane klachten na een kanaalbehandeling kan door een herbehandeling uw tand of kies behouden blijven. Met moderne instrumenten en materialen is het mogelijk om, zelfs als alle wortelkanalen al een keer zijn behandeld, ze opnieuw te reinigen en te vullen.
Lees verder...

Olieverfschilderij Florentine Haak

Florentine Haak, Uitzicht op het IJ, 2014, 60 x 25 cm, olie op doek

De wortelkanaal­behandeling

Waarom een wortelkanaalbehandeling? In iedere tand of kies bevinden zich wortelkanalen met daarin pulpa, weefsel dat uit zenuwen en bloedvaatjes bestaat. Door tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op een tand kan de pulpa ontstoken raken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken kan een eerste signaal zijn, maar soms geeft de ontsteking geen klachten. De ontstoken pulpa zal uiteindelijk afsterven en de bacteriën kunnen dan een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel veroorzaken. Bij het dichtbijten kan de tand of kies pijnlijk en te hoog aanvoelen. Bovendien kan ontstoken kaakbot een gevaar opleveren voor het behoud van de tand of kies.

Het consult

Voor de behandeling begint, komt u bij ons langs voor een consult. Op basis van de verwijsbrief van uw tandarts en een uitgebreide analyse van het probleem, bespreken we de behandelmogelijkheden en de kans op slagen van de verschillende mogelijkheden.
Een consult is noodzakelijk omdat elke situatie anders is. Tijdens het consult, dat ongeveer 30 minuten duurt, maken we een afspraak voor de behandeling en bespreken we de behandelkosten. Na de behandeling bij ons kunt u een afspraak maken bij uw eigen tandarts voor het definitief restaureren van de tand of kies door middel van een vulling of een kroon.

De behandeling

De endodontoloog tijdens de behandeling Het doel van de behandeling is het verwijderen van de bacteriën die zich in het wortelkanaal bevinden. Het is dan ook noodzakelijk dat de behandeling zo hygiënisch mogelijk wordt uitgevoerd. Tijdens de behandeling wordt de tand of kies met een rubberlapje (cofferdam) afgeschermd. Zo komen er geen vloeistoffen in uw mond en kan het speeksel niet in de wortel van de tand of kies komen.

De eerste stap van de behandeling is het openmaken van de tand of kies. Nu de wortelkanalen toegankelijk zijn, is het mogelijk de pulpa en bacteriën uit het kanaal te halen.De volgende stap is het op maat prepareren van het wortelkanaal met speciale vijltjes. Tijdens het prepareren wordt herhaaldelijk gespoeld met een desinfecterende oplossing om zoveel mogelijk bacteriën te doden. Bij een herbehandeling wordt eerst het oude vulmateriaal verwijderd. Tijdens de behandeling maken we een aantal röntgenfoto's. Als het wortelkanaal helemaal schoon is, sluiten we deze af met een vulmateriaal.
Het slagen van de behandeling is in grote mate afhankelijk van het verwijderen van de bacteriën uit het wortelkanaal. Tijdens de behandeling wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. De duur van de behandeling is voor een groot deel afhankelijk van deze stap. Gemiddeld duurt de behandeling 2 uur. Bij gecompliceerde behandelingen is het mogelijk dat u een vervolgafspraak krijgt.

Voor de behandeling

Na behandeling

Genezen

Complicaties

De mogelijkheid bestaat dat er tijdens de behandeling complicaties optreden zoals het afbreken van instrumenten, het ontstaan van perforaties of het ontstaan van schade aan kronen of bruggen. Verder is het mogelijk dat kanalen niet te vinden zijn of slechts gedeeltelijk toegankelijk blijken. Ook kan het voorkomen dat de wortelkanaalbehandeling alleen niet voldoende is. Voor complete genezing is dan een chirurgische ingreep nodig.

Na de behandeling

Afhankelijk van de mate van ontsteking, kan de tand of kies na de behandeling nog enige tijd gevoelig zijn. Als er kans is op napijn krijgt u een recept mee voor een pijnstiller. Om te controleren of uw tand of kies helemaal geneest, maken we een jaar na de behandeling een röntgenfoto. Mocht het nodig zijn, dan doen we dit een paar jaar later nogmaals.

Endodontische chirurgie

Wortelkanaalbehandelingen worden tegenwoordig met veel succes uitgevoerd. Het komt soms voor dat na een kanaalbehandeling een wortelpunt niet helemaal geneest of dat er opnieuw klachten ontstaan. Door een kleine chirurgische behandeling kan uw tand of kies behouden blijven.

Na het geven van een plaatselijke verdoving maken we een kleine snee in het tandvlees zodat we vlakbij de wortelpunt kunnen komen. Het onstoken weefsel wordt verwijderd en vaak wordt daarna een vulling in de wortelpunt aangebracht. Tot wordt het tandvees met hechtingen weer dichtgemaakt.

Na de behandeling vertellen we u hoe u het beste de plek van de operatie kunt verzorgen.

Voor de behandeling

Voor de behandeling

Na de behandeling

Na de behandeling

Genezen

Genezen

Andere behandelmogelijkheden

Soms is een chirurgische behandeling niet goed mogelijk. Met ons kunt u alternatieven bespreken, bijvoorbeeld een brug of implantaat.

Pijn na de behandeling

Na de chirurgische behandeling kunt u wat last van napijn hebben. Daarom krijgt u een recept mee voor een pijnstiller. Soms treedt gedurende twee à 3 dagen een lichte zwelling van de wang op.

De endodontische herbehandeling

Als na een kanaalbehandeling een wortelpunt niet helemaal geneest of dat er opnieuw klachten ontstaan kan in de meeste gevallen door een nieuwe kanaalbehandeling uw tand of kies behouden blijven.

Met moderne instrumenten en materialen is het mogelijk om, zelfs als alle wortelkanalen al een keer zijn behandeld, ze opnieuw te reinigen en te vullen. Allereerst verwijderen of doorboren we de bestaande vulling of kroon. Alle obstakels zoals wortelstiften en oud vulmateriaal worden verwijderd. De kanalen worden vervolgend goed gekeken, schoongemaakt en gevuld. Tijdens de behandeling maken we röntgenfoto's om het verloop van de behandeling te controleren.

Na de behandeling moet de bestaande vulling of kroon worden gerepareerd. Als dit niet mogelijk is moet een nieuwe vulling of kroon worden gemaakt.

Voor de behandeling

Voor de behandeling

Na de behandeling

Na de behandeling

Genezen

Genezen

Hoe lang duurt de behandeling?

Omdat eerst oude vulmaterialen moeten worden verwijderd duurt de endodontische herbehandeling meestal langer dan de eerste wortelkanaalbehandeling in de betreffende kies of tand.

Zijn er ook andere behandelmethoden?

Soms is een endodontische herbehandeling niet goed mogelijk. Dan kan een chirurgische behandeling uitkomst bieden. Of we kunnen alternatieven bespreken als een brug of implantaat.

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze gerust, wij zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden.

Tarieven

Een kanaalbehandeling kost veel tijd. Er wordt gebruik gemaakt van speciale apparatuur; bijvoorbeeld een microscoop. Een consult kost tussen de € 55 en € 92. De gemiddelde behandeling kost ongeveer tussen de € 500 en € 800, afhankelijk van de complexiteit en tijdsduur. U ontvangt van ons altijd voordat de behandeling plaatsvindt een kostenbegroting.

Uw factuur

Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten, dan wordt de factuur rechtstreeks gestuurd naar Infomedics.nl. Uw eventuele 'restnota' ontvangt u per post of per email. Voor al uw vragen over betalingen, het aanvragen van een betalingsregeling en het opvragen van facturen is Infomedics.nl telefonisch te bereiken op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur op: 036-203 19 00 (€ 0,35 per gesprek). 


Vergoedingen

Uw zorgverzekeraar vergoedt de factuur helemaal of een gedeelte daarvan. Het hangt af van uw polisvoorwaarden wat en hoeveel er wordt vergoed. Nadat u van ons een begroting heeft ontvangen, adviseren wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te informeren wat u wel en niet vergoed krijgt.