Search
Close this search box.
Logo Tandarts aan het IJ

De wortelkanaal­behandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels van de kies zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Als het weefsel ontstoken is of ontstoken is geweest, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Door tandbederf of door een lekkende vulling kan uw tandweefsel ontstoken raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers van de ontsteking. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een eerste signaal zijn. Soms geeft de ontsteking geen klachten, maar ook hevige pijnklachten komen voor. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen, anders zal het afsterven. Wanneer het tandweefsel niet wordt verwijderd, kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden. Hierdoor kan kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen. U merkt een kaakbotontsteking bij het dichtbijten. Uw tand of kies kan dan te hoog aanvoelen.

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijderen we  het ontstoken tandweefsel. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer, het is een onomkeerbaar proces. Daarom wordt  het ontstoken weefsel weggehaald. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel kanaal- of zenuwbehandeling genoemd.
De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maken we  een of meer röntgenfoto’s. Zo hebben we een goede controle over het verloop van de behandeling. Eerst wordt uw tand of kies opengemaakt en  het ontstoken weefsel verwijderd. Daarna wordt het kanaal met kleine vijltjes gereinigd en gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling wordt uw tand of kies weer dichtgemaakt met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.

  1.  

Soms kan uw tandarts geen wortelkanaalbehandeling uitvoeren, omdat er bijkomende problemen zijn. Het kan voorkomen dat de tand of kies moet worden verwijderd. Met uw tandarts kunt u de mogelijke oplossingen bespreken voor de vervanging van uw verloren tand of kies. Denk bijvoorbeeld aan een brug.

Een wortelkanaalbehandeling is met een verdoving meestal niet pijnlijk. Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen, die enkele dagen kan aanhouden. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig. 

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur. Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afmaken. Soms moet u een aantal keren terugkomen.

Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kunnen we dit meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Neem contact met ons op voor  advies.

Opeenvolgende handelingen tijdens de wortelkanaalbehandeling:

  1. De kies is opengemaakt
  2. De wortelkanalen worden schoongemaakt met een speciaal vijltje
  3. Wortelkanalen zijn afgesloten met vulmateriaal en de kies is voorzien van een vulling
  4. Geruime tijd later is de ontsteking verdwenen