In iedere tand of kies bevinden zich wortelkanalen met daarin pulpa, weefsel dat uit zenuwen en bloedvaatjes bestaat. Door tandbederf, een lekkende vulling of een harde klap op een tand kan de pulpa ontstoken raken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken kan een eerste signaal zijn, maar soms geeft de ontsteking geen klachten. De ontstoken pulpa zal uiteindelijk afsterven en de bacteriën kunnen dan een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel veroorzaken. Bij het dichtbijten kan de tand of kies pijnlijk en te hoog aanvoelen. Bovendien kan ontstoken kaakbot een gevaar opleveren voor het behoud van de tand of kies.
Voor de behandeling begint, komt u bij ons langs voor een consult. Op basis van de verwijsbrief van uw tandarts en een uitgebreide analyse van het probleem, bespreken we de behandelmogelijkheden en de kans op slagen van de verschillende mogelijkheden.
Een consult is noodzakelijk omdat elke situatie anders is. Tijdens het consult, dat ongeveer 30 minuten duurt, maken we een afspraak voor de behandeling en bespreken we de behandelkosten. Na de behandeling bij ons kunt u een afspraak maken bij uw eigen tandarts voor het definitief restaureren van de tand of kies door middel van een vulling of een kroon.
Het doel van de behandeling is het verwijderen van de bacteriën die zich in het wortelkanaal bevinden. Het is dan ook noodzakelijk dat de behandeling zo hygiënisch mogelijk wordt uitgevoerd. Tijdens de behandeling wordt de tand of kies met een rubberlapje (cofferdam) afgeschermd. Zo komen er geen vloeistoffen in uw mond en kan het speeksel niet in de wortel van de tand of kies komen.
De eerste stap van de behandeling is het openmaken van de tand of kies. Nu de wortelkanalen toegankelijk zijn, is het mogelijk de pulpa en bacteriën uit het kanaal te halen.De volgende stap is het op maat prepareren van het wortelkanaal met speciale vijltjes.
Tijdens het prepareren wordt herhaaldelijk gespoeld met een desinfecterende oplossing om zoveel mogelijk bacteriën te doden. Bij een herbehandeling wordt eerst het oude vulmateriaal verwijderd. Tijdens de behandeling maken we een aantal röntgenfoto’s. Als het wortelkanaal helemaal schoon is, sluiten we deze af met een vulmateriaal.
Het slagen van de behandeling is in grote mate afhankelijk van het verwijderen van de bacteriën uit het wortelkanaal. Tijdens de behandeling wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. De duur van de behandeling is voor een groot deel afhankelijk van deze stap. Gemiddeld duurt de behandeling 2 uur. Bij gecompliceerde behandelingen is het mogelijk dat u een vervolgafspraak krijgt.
De mogelijkheid bestaat dat er tijdens de behandeling complicaties optreden zoals het afbreken van instrumenten, het ontstaan van perforaties of het ontstaan van schade aan kronen of bruggen. Verder is het mogelijk dat kanalen niet te vinden zijn of slechts gedeeltelijk toegankelijk blijken. Ook kan het voorkomen dat de wortelkanaalbehandeling alleen niet voldoende is. Voor complete genezing is dan een chirurgische ingreep nodig.
Afhankelijk van de mate van ontsteking, kan de tand of kies na de behandeling nog enige tijd gevoelig zijn. Als er kans is op napijn krijgt u een recept mee voor een pijnstiller. Om te controleren of uw tand of kies helemaal geneest, maken we een jaar na de behandeling een röntgenfoto. Mocht het nodig zijn, dan doen we dit een paar jaar later nogmaals.